Wanneer is er op een bouwplaats sprake van valgevaar?

Valgevaar bouwplaats

Er zijn meerdere situaties waarin er sprake is van valgevaar. Zeker op een bouwplaats moet men goed rekening houden met de gevaren die er bestaan. Uiteraard is het nodig om de juiste maatregelen te nemen om valgevaar te voorkomen. Het Arbobesluit, een besluit betreffende arbeidsomstandigheden dat is opgesteld om valgevaar te voorkomen, geeft duidelijk aan wanneer er precies sprake is van valgevaar op een bouwplaats. Protect PBM geeft u hier graag duidelijkheid over.

 

Valgevaar bij werken op hoogte

Als we kijken naar wat het Arbobesluit 3.16 vermeldt, dan zien we dat er sprake van valgevaar is wanneer er wordt gewerkt bij een hoogte boven de 2,5 meter. Dit is een standaard gegeven en dat betekent dat er moet worden gezorgd voor valbeveiliging wanneer er, in welke situatie ook, boven deze hoogte wordt gewerkt. Daarnaast kan er sprake zijn van omstandigheden die de risico’s verhogen. Dit kan het geval zijn wanneer er vlakbij water wordt gewerkt, wanneer er op korte afstand van verkeer wordt gewerkt of bijvoorbeeld wanneer er wordt gewerkt op een locatie waar uitstekende delen te vinden zijn.

 

Wat zegt de norm NEN-EN-ISO 14122?

Er zijn uiteraard meer risico’s op bouwplaatsen, buiten het risico op vallen vanaf hoogten boven de 2,5 meter. Zo wordt er op bouwplaatsen in veel gevallen gebruik gemaakt van onder meer looppaden en –bruggen, platforms en bordessen die zich lager dan 2,5 meter bevinden. Dit betekent niet dat er daar geen valbeveiliging aanwezig hoeft te zijn. In deze situaties is er een valbeveiliging nodig vanaf 50 centimeter hoogte. De norm NEN-EN-ISO 14122 is hier van toepassing. Deze norm geeft aan dat er aan de onderzijde een schoprand moet worden geplaatst en dat er een adequate leuning moet worden gerealiseerd met een minimale hoogte van 1,1 meter.

 

De norm is strenger dan het Arbobesluit

Het is goed om te weten dat er verschillen zijn in de eisen die worden gesteld vanuit het Arbobesluit en de eisen die worden gesteld vanuit de norm NEN-EN-ISO 14122. De norm geeft, zoals hierboven vermeld, een minimale leuninghoogte van 1,1 meter aan, terwijl het Arbobesluit hier een minimale hoogte van precies 1 meter hanteert. Dit betekent dat het de norm iets strenger is dan het Arbobesluit.

 

Hoogwaardige oplossingen – valbeveiliging bouwplaatsen

Wanneer u zoekt naar hoogwaardige en betrouwbare oplossingen op het gebied van valbeveiliging op bouwplaatsen, dan bent u bij Protect PBM uiteraard aan het juiste adres. Wij kunnen u oplossingen bieden die voldoen aan de meest strenge eisen, zodat u eenvoudig de risico’s tot een minimum beperkt. Vanzelfsprekend leveren wij niet alleen valbeveiliging voor op bouwplaatsen. Wij bieden onder meer uitstekende hekwerken voor diverse veiligheidstoepassingen.

 

Laat u adviseren

Heeft u behoefte aan een betrouwbare valbeveiliging die aan alle strenge eisen voldoet? Protect PBM heeft een jarenlange ervaring en kan u gegarandeerd verder helpen om te zorgen voor een optimale werkveiligheid op locatie. Neem gerust eens contact met ons op om u te laten adviseren door onze ervaren medewerkers. Wij informeren en adviseren u vrijblijvend, geheel op basis van uw specifieke situatie.

‹ Terug naar 'Nieuws'

Contact

Informatie aanvragen

Offerte aanvragen

Telefoon: 0575-563338

 Whatsapp: 06-30945559

Fax: 0575-567263

E-mail: info@protect-pbm.nl

© 2019 Protect PBM
Wij werken samen met Wij zijn officieel erkend