Hekwerken op het dak: wat zegt de Nederlandse wet?

Hekwerken op het dak: wat zegt de Nederlandse wet?

Hekwerken op het dak zijn erg belangrijk wanneer er op het dak wordt gewerkt. In alle gevallen is het noodzakelijk om te zorgen voor een zo veilig mogelijke werkomgeving. Uiteraard kunt u bij Protect PBM terecht voor de nodige maatregelen om de veiligheid op het dak te verhogen. Zo kunt u bij ons onder meer terecht voor SECU®Rail Pohl hekwerken. Het is belangrijk dat de maatregelen voldoen aan de voorschriften die in de Nederlandse wet te vinden zijn. Wij geven u graag meer inzicht in wat de Nederlandse wet zegt over hekwerken op het dak.

 

Leuningen en doelmatige hekwerken

De Nederlandse wet stelt dat er maatregelen op het gebied van veiligheid moeten worden genomen wanneer er valgevaar bestaat bij het verrichten van werkzaamheden op het dak. Indien mogelijk moet er een werkvloer worden aangebracht, moet er een bordes of stelling worden aangebracht of dient er een veilige steiger te worden geplaatst. De Nederlandse wet geeft hierbij ook aan dat het is toegestaan om het gevaar weg te nemen middels leuningen, doelmatige hekwerken of soortgelijke voorzieningen. Het Arbobesluit bepaalt dat er sprake is van een doelmatig hekwerk wanneer de leuning of het hekwerk een hoogte heeft van minimaal 100 centimeter.

 

Hoe zit het met de kracht?

De hoogte van een leuning of hekwerk is niet de enige eis die wordt gesteld. Om een optimale veiligheid te kunnen garanderen is de stevigheid van de leuning of het hekwerk ook belangrijk. Er zijn dan ook minimale standaarden bepaald voor hekwerken. Zij moeten conform het A-Blad Platte Daken bestand zijn tegen een opwaartse kracht van 0,3 kN en een neerwaartse kracht van 1,25 kN. Hierbij moet ervoor worden gezorgd dat er onder deze druk geen functievermindering van de dakrandbeveiliging plaatsvindt. Leuningen en staanders mogen niet verder dan een afstand van 3,5 centimeter doorbuigen wanneer er een zijdelingse kracht tegen wordt uitgeoefend van 0,3 kN.

 

Diverse Europese normen voor hekwerken

Hekwerken op het dak moeten vanzelfsprekend aan veel eisen voldoen. We hebben te maken met een verscheidenheid aan normen die gelden. Hierbij is er sprake van twee verschillende situaties. Een hekwerk kan voldoen aan de minimaal gestelde normen en kan de minimale normen (sterk) overstijgen. Volgens het Arbobesluit 3.16 en de Nederlandse wet dienen hekwerken op het dak in alle gevallen aan de minimale normen te voldoen. Hierbij is de NEN-EN-ISO 13374 een belangrijke norm wanneer het gaat om hekwerken die tijdelijk worden gerealiseerd. De NEN-EN-ISO 14122 is de norm die officieel is bepaald voor hekwerken die permanent op het dak worden bevestigd. Deze norm is strenger.

 

Goedgekeurde hekwerken op het dak?

Moeten er (nieuwe) hekwerken op het dak worden gerealiseerd? Dan spreekt het voor zich dat het belangrijk is dat deze aan de eisen van de Nederlandse wet voldoen. Protect PBM biedt u de juiste hekwerken voor iedere toepassing, zodat u de nodige maatregelen neemt op het gebied van valveiligheid. Wij vertellen u graag meer over onze mogelijkheden op het vlak van valbeveiliging. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op.

 

Bekijk hier ons nieuwste filmpje over onze producten.

 

‹ Terug naar 'Nieuws'

Contact

Informatie aanvragen

Offerte aanvragen

Telefoon: 0575-563338

 Whatsapp: 06-30945559

Fax: 0575-567263

E-mail: info@protect-pbm.nl

© 2018 Protect PBM
Wij werken samen met Wij zijn officieel erkend