5 tips voor veilig werken op hoogte

5 tips voor veilig werken op hoogte

Of er nu dagelijks op het dak wordt gewerkt of slechts eens in de paar maanden: dakveiligheid heeft altijd de grootste aandacht nodig. Er is maar één foutje nodig om te maken te krijgen met een fatale val. Het is daarom zeer belangrijk om uw werknemers te beschermen door te zorgen voor een optimale dakveiligheid. Protect PBM geeft u 5 tips voor veilig werken op hoogte.

 

  1. Gebruik hekwerken of steigers

Wanneer het in de specifieke situatie mogelijk is, dan is het aan te raden om gebruik te maken van valbeveiliging hekwerken. Betrouwbare hekwerken vormen een passieve bescherming die eenvoudig toe te passen is. Voor diverse platte en licht hellende daken zijn er uitstekende hekwerken beschikbaar voor een goede bescherming tijdens het werken op het dak. Er zijn permanente en tijdelijke hekwerken beschikbaar. Vanuit de arbeid hygiënische strategie hebben hekwerken of steigers altijd de voorkeur.

 

  1. Selecteer de juiste PBM’s en valbeveiligingen

Het is belangrijk om niet te zoeken naar PBM’s (Persoonlijke Beschermingsmiddelen) en valbeveiligingen gebaseerd op een algemene situatie. Beter is het om de juiste PBM’s te selecteren voor uw specifieke situatie. Er zijn veel verschillende oplossingen op het gebied van dakveiligheid, maar dit betekent niet dat iedere oplossing ook voor u de beste keuze is. Zoek naar oplossingen die perfect passen bij de omstandigheden waar uw medewerkers mee te maken hebben. Een ‘one-size-fits-all’ oplossing is vaak niet de juiste keuze, maatwerk is in de meeste situaties onontbeerlijk.

 

  1. Begrijp de risico’s

U kunt zorgen voor alle valbeveiligingsapparatuur die er maar te krijgen is. Wanneer hier door onwetendheid op de verkeerde manier gebruik van wordt gemaakt blijven de risico’s toch bestaan. Het gaat dan ook op de eerste plaats om het selecteren van de juiste PBM’s, en valbeveiligingen, maar daarnaast ook om het begrijpen van de risico’s en het leren omgaan van deze beschermingsmiddelen. Wanneer de risico’s én de oplossingen niet optimaal begrepen worden kunt u nog altijd te maken krijgen met valincidenten. Instructies en trainingen zijn letterlijk van levensbelang.

 

  1. Inspecteer uw oplossingen

Alle oplossingen op het gebied van valbeveiliging hebben op regelmatige basis onderhoud en inspectie nodig. Uw harnassen, vanglijnen en bijvoorbeeld hekwerken kunnen door de jaren heen kwaliteit verliezen. Hierdoor kunt u niet meer op de valbeveiliging vertrouwen. Zorg daarom altijd dat u op periodieke basis zorgt voor een gedegen inspectie en het nodige onderhoud.

 

  1. Vraag om een gedegen advies

Wanneer er medewerkers op het dak moeten werken, af en toe of elke dag, dan is het nodig om goed op de hoogte te zijn van wat zij nodig hebben. U moet weten hoe u hen beschermt, wat de Nederlandse wet hierover zegt en welke maatregelen u het best kunt nemen. Er wordt niet van u verwacht dat u dit allemaal vanzelf weet. Wel is het belangrijk om altijd een gedegen advies in te winnen bij een ervaren partij die goed op de hoogte is van de risico’s bij werken op hoogte. Hiervoor bent u bij ons natuurlijk ook van harte welkom, bijvoorbeeld voor het laten uitvoeren van een dak RI&E.

 

Laat u adviseren door Protect PBM

Protect PBM kan u niet alleen de juiste oplossingen aanbieden op het gebied van valbeveiliging. Wij zijn er ook om u te informeren en te adviseren bij ieder vraagstuk op dit vlak. Wilt u meer weten of wenst u een persoonlijk advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

‹ Terug naar 'Nieuws'

Contact

Informatie aanvragen

Offerte aanvragen

Telefoon: 0575-563338

 Whatsapp: 06-30945559

Fax: 0575-567263

E-mail: info@protect-pbm.nl

© 2019 Protect PBM
Wij werken samen met Wij zijn officieel erkend